Ogólnopolski Konkurs Sztuki w Warszawie zorganizowany przez Fundację Rozwoju i Promocji Sztuk Pięknych „iki” .

Ogłoszenie wyników I etapu kwalifikacji

Do II etapu Konkursu decyzją jury I Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki z cyklu Nowe Sytuacje pt. „Ożywienie” zostało zakwalifikowanych 41 uczestników. Lista zakwalifikowanych uczestników w Załączniku nr 1 poniżej.

Osoby zakwalifikowane będą informowane o dalszych działaniach indywidualnie drogą mailową.

Zadaniem konkursowym było wykonanie pracy wizualnej w dowolnej technice (malarstwo, grafika, rzeźba, fotografia, wideo, instalacja, techniki mieszane i własne, a także projekty intermedialne i multimedialne). Otwarta na różnorodne media formuła uczestnictwa ograniczona była do tematu wiodącego „OŻYWIENIE”.

„Codzienność na papierze i jednocześnie ponad literaturą, a nie w niej, tak jakby bez cienia kreacji”. Tak jak język Białoszewskiego w Szumach, zlepach, ciągach  „staje się”. Wszystkie neologizmy, zabawne zrosty wyrazów, zdrobnienia itd., są przecież ożywianiem, podnoszeniem (uwznioślaniem – to byłoby za dużo powiedziane) codzienności. Tak sztuka Wasza stała się ożywieniem dzisiejszej codzienności, codzienności która  jest trochę nowa: w kontekście wtórnego pojawienia się czegoś, odnośnie ponownego pojawienia się czegoś, a może powtórnego robienia czegoś).

Każdy z uczestników mógł zgłosić do konkursu maksymalnie 3 prace odpowiadające na temat tegorocznej edycji.

Wszystkie wyróżnione prace będą prezentowane podczas wernisażu i na wystawie w Galerii „Apteka Sztuki” w Warszawie. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną ufundowaną przez Fundację Rozwoju i Promocji Sztuk Pięknych „iki”.

Załącznik nr 1

Regulamin Konkursu

„Projekt dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych”.